DEBUTUL VIEȚII SEXUALE ȘI CONTRACEPTIVE LA STUDENȚI. ROMÂNIA ÎN CONTEXT EUROPEAN - FALUDI, Cristina (2013)
Lucrarea apare într-un moment în care lipsa unor texte originale şi argumentate cu date empirice, obţinute în urma unor fine analize ştiinţifice, se simte acut cu atât mai mult cu cât domeniul investigat era până nu demult tabu. Comportamentul sexual al proaspeţilor studenţi este în plină formare, iar timpurile în care ei trăiesc prima lor experienţă sexuală sunt şi ele extrem de dinamice. Desigur tinerii sunt cei care adoptă de regulă comportamentele noi, iar printre ei studenţii, constituie mereu o categorie aparte, deschizătoare de drumuri. De altfel lucrarea tratează subiectul debutului vieţii sexuale şi a debutului folosirii metodelor de contracepţie dintr-o perspectivă mult mai largă decât influenţa acestora asupra fertilităţii. Combinaţia dintre capitolele teoretice, cu ample investigaţii în câmpul literaturii de specialitate şi mai ales a celei străine, şi capitolele analitice, bazate pe date empirice culese cu preponderenţă în România, reuşesc să ofere un tablou întregit asupra problematicii comportamentelor sexuale actuale ale tinerilor studenţi din Europa şi Statele Unite şi a schimbărilor majore care au avut loc la începutul mileniului 3.