A KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÁS TÁRSADALMI- GAZDASÁGI JELLEMZŐI HARGITA MEGYÉBEN - PÉTER, Emőke Katalin (2013)
Régi családok történeteit hallgatva, magunkat akár a székely népmesékben képzelhetjük. Ahogy néhány családtag, „vándorbotot öltve”, „feltarisnyálva” elindul szerencsét próbálni. Van aki a legkisebb királyfi szerencséjével tér vissza, van aki kudarcot szenved. Ezek a gondolatok – mi indítja az egyéneket és csoportokat a vándorlásra - vezettek a migráció témájának vizsgálatához. Olyan egyéneket, családokat, csoportokat is érinthet a migráció, akik mesebeli vándorokhoz hasonlóan a kalandvágyat, szerencsét keresik, vagy olyanokat, akik a gazdasági körülmények hatására, esetleg félelemb l mennek más országba.