MICROCONTROLERE AVR - CIASCAI, Ioan (2014)
Microcontrolerele AVR RISC (tinyAV, mega AVR) produse de Atmel sunt realizate pe 8 biți și au o structură internă asemănătoare cu cea a celorlalte familii de microcontrolere RISC. Marea majoritate a instrucțiunilor se execută într-o singură perioadă de ceas. Instrucțiunile de salt (condiția de test adevărată), cele de transfer direct sau prin registru index, cele de lucru cu stiva și cele de modificare în regiștrii de intrare-ieșire se execută în două perioade de ceas. Există instrucțiuni ce se execută în trei perioade de ceas (LPM, RCALL, ICALL, JMP etc.) respectiv patru perioade de ceas (CALL, RET, RETI etc).