BUNĂSTAREA, ÎNCOTRO? SPRE O NOUĂ PARADIGMĂ ÎN POLITICILE SOCIALE - BUȚIU, Călina Ana (2014)
Statul bunăstarii este cel mai adesea asociat, nemijlocit, cu politicile sociale, fiind statul capitalist orientat spre asigurarea egalității în condiții natural inegale. Este ușor de înțeles și de apreciat, desigur, de ce autoarea acestei carti, pleacă de la politicile sociale spre statul bunastarii si nu invers, si aceasta dupa o incursiune în domeniul mai general al politicilor publice. Cititorul va aprecia, cu siguranță, investiția logico-teoretică pe care autoarea o face în primele doua capitole ale cărții, insistențele pentru clarificarea conceptelor cheie și a clasificării lor, cu utilizarea unei bibliografii reprezentative, cel mai adesea. Atenția este reținută în mod deosebit prin orientarea primului capitol, consacrat politicilor publice, înspre problematica extrem de complexă a participării, punct nodal din care pot izvorî și unele puneri în discuție a statului bunăstării, slăbit/întărit prin participare, din interior și exterior totodată.