SEMNIFICAŢIA MITICĂ A SPAŢIULUI ÎN LITERATURA IBERO-AMERICANĂ ŞI ENGLEZĂ A SECOLULUI XX - PETRESCU, Olivia N. (2014)
Motivația unui studiu asupra spațiului din perspectivă pluridisciplinară îşi găseşte răspunsul în ideea că, de la Renaştere încoace, societatea traversează procese dinamice de acaparare de noi teritorii, fapt ce o diferențiază net de societatea aşa‐numită tradițională. Cu toate acestea, nu înseamnă că în cultura şi literatura modernă lipsesc mitologizarea, simbolistica, imagistica, însă acestea sunt caracterizate de alte forme de transfigurare. După cum vom observa de‐a lungul prezentei lucrări, legăturile simbolice şi culturale între spații (fie naturale, fie organizate şi edificate de om) şi creații artistice, viziunea asupra lumii şi cosmosului determină maniere de mitologizare demne de a fi luate în considerare şi reevaluate.