Europa. Exerciții de analiză geografică integrată - HOGNOGI, Gheorghe-Gavrilă (2019)
Elementul de specificitate principal al acestui continent derivă din cumularea unui ,,dezavantaj” cu un avantaj, anumesuprafața restrânsă într-un context spațial favorabil. În acest cadru, de-a lungul timpului, comunitățile umane au fost îmbiatesă evolueze și obligate la un melanj cultural intens. Resursele dimensionate proporțional cu suprafața teritoriului au obligatfactorul uman să creeze valoare adăugată în activitățile sale. Numai astfel avem acum posibilitatea să ,,admirăm” un continentcare ne prezintă, în detaliu, toate etapele raportului factorului uman cu mediul natural în care a evoluat.Cele trei capitole încearcă să înfățișeze ,,povestea succesului” unui continent din trei perspective geografice diferite:1 - Limite, 2 - Relieful. Evoluție și implicații în economia continentului, 3 - Caracteristicile climatico-hidrice. Pentru aavea o imagine completă din punct de vedere geografic, mai sunt necesare analize asemănătoare din alte, credem noi, șapteperspective: 4 - Specificități biopedologice, 5 - Aspecte demografice, 6 - Tipare economice europene, 7 - Moștenirea istorică(elemente de patrimoniu cultural), 8 - Provocări actuale și viitoare (aspecte de geopolitică).O lucrare cu structura propusă a fi în măsură să ofere, de o manieră sintetizată, răspunsuri la întrebări despre evoluțiacontinentului în toate cele trei planuri temporale: trecut, prezent și, mai ales, viitor. Necesitatea oferirii acestor răspunsuri decătre mediul universitar românesc este justificat, în primul rând, de amplasarea României în Europa, și nu în alt continent, apoide faptul că apreciem înțelegerea cadrului imediat exterior nivelului național ca și o nevoie firească, atât în contextul dinamiciifluxurilor de informații, de unde greu se pot diferenția cele corecte de cele intenționat viciate corecte, dar nu numai.