ANUARUL INSTITUTULUI DE STUDII ITALO-ROMÂN - ANNUARIO DELL’ISTITUTO DI STUDI ITALO-ROMENO NR. X/ 2013 - MÂNDRESCU, Gheorghe (2013)
Primele luni ale anului 2013, ca de obicei, au fost dedicate prelucrării materialelor reunite în anul precedent pentru a fi publicate în anuar. În completare și în continuare, prima jumătate a anului a fost dedicată refacerii Protocolului de Înțelegere între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Facultatea de Istorie și Filosofie și Universitatea Sapienza din Roma – Centrul de Cercetare „Cooperare cu Eurasia, Mediterana și Africa Sub-sahariană”, (CEMAS). Refacerea protocolului era impusă de scadența acordului din 4 decembrie 2002 dar și de nevoia de a adecva regulamentele naționale ale fiecărei universități la regulile europene care au evoluat în deceniul care a trecut. Era importantă totodată fixarea hotărârii luate de ambele părți de a schimba numele institutului care de acum se va numi Institutul de Studii Italo-Român ca urmare a intenției de a lărgi aria de la istorie și a cuprinde colaborarea cu cercetători din domenii cât mai diverse. De asemenea, pe baza experienței deceniului de activitate s-a impus redactarea, pentru prima data a unui Regulament de funcționare a Institutului de Studii Italo-Român. În toate aceste demersuri am beneficiat de contribuția decisivă a prietenului și colaboratorului nostru constant Roberto Reali, ca și de interesul permanent al profesorului Antonello Biagini și a decanului nostru conf. dr. Ovidiu Ghitta. La sfârșitul anului ambele documente au fost semnate și formează astăzi baza pe care ne desfășurăm activitatea.