Mediul de programare multiagent JADE sub ECLIPSE - POP N., Daniel; BĂLĂ ZAMFIRESCU, Constantin (2015)
Programarea orientată pe agenți POA este o paradigmă software relativ nouă care reunește idei din domeniile sistemelor distribuite (mai precis middleware), programare orientată pe obiect și inteligență artificială. POA modelează o aplicație software sub forma unei colecții de componente software numite agenți. Sistemele multiagent (SMA) diferă de mai mulți factori dintre care cel mai important este aplicabilitatea mediului respectiv.Putem găsi instrumente dedicate unor categorii de aplicații specifice :1. sisteme de mare complexitate, mai ales militare ( Cougaar, SEAS),2. simulare ( JAS, Repast, SeSAm, Swarm, SPADES, ACT-RBot +MRS),3. interacțiune socială cu agenți în orașe virtuale (FreeWalk/Q),4. comunicare/ coordonare în SMA (Sisteme MultiAgent) bazate pe Internet (TuCSon[1])Am ales a prezenta mediul de dezvoltare JADE, fundamentat pe Java, care este distribuit sub forma unui pachet gratuit aceesibil la adresa:http://jade.tilab.com.JADE (JAVA Agent Development Framework) este o platformă de dezvoltare a agenților inteligenți, cu o arhitectură modulară, bazată pe locații în care agenții pot rula.JADE este un framework software folosit pentru dezvoltarea de S.M.A, ce corespunde specificațiilor FIPA pentru agenți inteligenți.