DISCIPLINA SACRAMENTELOR ȘI CULTUL DIVIN. CONSIDERAȚII CANONICE REFERITOARE LA SACRAMENTUL BOTEZULUI - BLEIZIFFER , William A. (2016)
Introducerea Decretului cu privire la Bisericile OrientaleCatolice, promulgat pe 14 noiembrie 1964 de către ConciliulVatican al II‐lea, afirmă că în acestea, în constituțiile lor, înriturile lor liturgice, în tradițiile și în disciplinele lor,strălucește tradiția care vine de la Apostoli prin SfințiiPărinți, și își exprimă speranța că acestea vor înflori și îșivor îndeplini cu o nouă vigoare misiunea care le este încredințată.Zece ani mai târziu, redeschizând oficial lucrărilepublicării unui Cod de drept oriental, Papa Paul al VI‐leapreciza același argument în termenii reluați de către PapaIoan Paul al II‐lea în Scrisoarea „Sacri Canones”: „Noilenorme nu trebuie să apară ca un corp străin introdus violentîn corpul bisericesc, ci trebuie să înflorească în mod spontandin însăși normele deja existente” (AAS 66[1974], 246).„Considerațiile” Părintelui William Bleiziffer se încadreazăîn linia acestei dorințe a Autorității supreme a BisericiiCatolice și reprezintă o contribuție valoroasă pentru cei carevor trudi pentru aplicarea lor în Biserica Română Unită.