PENTARHIA – ΠΕΝΤΑΡΧΙΑΣ, Vol. III - MĂLINAȘ, Ioan Marin (2017)
Lucrarea Părintelui Arhimandrit Dr. Ioan Marin Mălinaș, Regestele patriarhale șiimperiale de la Constantinopol, privind Crimeea și țărmul nordic al Mării Negre,este gândităca o continuare a prezentării istorice a evoluției instituțiilor Bisericii din ciclul Pentarhia.Gândite din perspectiva istoriei organizării eclesiale specifică emergenței centrelorpatriarhale antice și medievale, lucrările din ciclul Pentarhia ne prezintă o serie de detalii șiaspecte cercetate de autor. Lucrarea de față este dedicată situației teritoriilor pontice,aflate în siajul Constantinopolitan-Bizantin, până în sec. al XVIII-lea.Volumul pe care îl avem în față începe printr-o introducere amplă, rezumativă, care nedeschide drumul spre celelalte capitole în care sunt prezentate argumentările și surselebibliografice. Lucrarea este structurată în patru capitole.