MODEL CICLIC DE PREDARE‐ÎNVĂȚARE BAZAT PE INVESTIGAȚIE - CIASCAI, Liliana (2017)
Performanţa elevilor români la testări internaţionale precumPISA şi TIMSS se situează sub media tuturor ţărilor europene şicentral‐asiatice, precum şi semnificativ sub cea a ţărilor UE(Noveanu, Noveanu, Singer & Pop, 2002; Gonzales, Williams, Jocelynet al., 2008; OECD, 2007). Spre exemplu, la testările PISA la ştiinţemediile internaţionale au fost foarte apropiate de 500, scorurileobţinute de elevii români s‐au situat sub 450 fiind 444 în 2000, 418 în2006, 428 în 2009 şi 438 în 2012 (OECD, 2010, p. 150, OECD, 2014,p.5). Un factor frecvent asociat cu astfel de rezultate îl constituiecurriculumul şcolar, care stă la baza organizării procesului deînvăţare (Schmidt, Houang & Cogan, 2002) şi care poate orientaprocesul de instruire spre o abordare preponderent tradiţională, carenu pune accent pe transferul în practică şi în viaţă a cunoştinţelordobândite în şcoală. Dimpotrivă, curricula Pisa şi TIMSS promoveazătransferul de rezultate (competenţe şi atitudini), abordările inter şitransdisciplinare, facilitând astfel rezolvarea de probleme cu sursa înviaţa reală.