TEOLOGIA DIALOGULUI INTERCREȘTIN.O INTRODUCERE - SONEA, Cristian-Sebastian (2017)
Ultimul mare eveniment care a marcat viațaBisericii Ortodoxe a fost Sfântul și MareleSinod, desfășurat în Creta, în iunie 2016. Oportunitateaorganizării lui a fost pomenită mai întâi în1902, procesul demarând cu adevărat la primulcongres pan‐ortodox din Constantinopol, în 1923, iarprimele pregătiri formale au avut loc la Rodos, în1961. În perioada 18‐27 iunie 2016, Bisericile Ortodoxeautocefale s‐au adunat într‐o mare întâlnire sinodală,după o foarte lungă perioadă de timp, dacă este săne gândim că ultimul sinod ecumenic a avut loc laNiceea, în 787. Delegația Bisericii Ortodoxe Românea fost compusă din 25 de ierarhi și a fost condusă dePreafericitul Părinte Patriarh Daniel.