FIGURA BUFONULUI ÎN CÂMPUL ESTETIC MUZICAL AL MODERNISMULUI. IPOSTAZE VALORICE - CSÁKÁNY, Csilla (2017)
Oh, nevinovate cititor, care răsfoiești cu o supărătoare indiferență paginileîmbibate în lacrimile amarnice ale destăinuirii unor condiții umane înduplecate, teîntreb cu sentimentul dojenirii, ai trăit vreodată ascultând strigătele disperate ale luiRigoletto, clovnul curții care, dându-și seama de ademenirea și dezonoarea fiicei sale,Gilda, de către stăpânul său duce,– iese din rolul său de cabotin și strigă slujitorilorcare au ticluit răpirea Gildei: „asasinii, asasinii!?, strigătul lui reverberând până laurechile ducelui. Reții momentul tragic-amarnic al operei? Da sau nu? Ori, ai pututprivi fără consimțământul pasional pe bietul Petrușka, trupul lui neînsuflețit azvârlitîn piața târgului de către bădăranul Maur, rivalul lui brut în dragoste față de balerinatrupei de marionete ale tainicului vrăjitor al iarmarocului? Da sau nu? Și ai urmărit,măcar în treacăt, schimbul esenței caracterului și virtuții cabotinului Thomas Beckettcare, din moftul de neclintit al lui Henrik al II-lea, va fi numit prin lege arhiepiscopulținutului, devenind astfel adversar, de la egal la egal, al regelui, și care suportă maibine moartea decât să-l batjocorească pe Dumnezeu, în slujirea căruia s-a angajattrup și suflet, schimbându-și esența de cabotin cu acea de Arhiepiscop? Da sau nu?