GEORGE BARIȚIU. MONOGRAFIE. PARTEA A III-A - IONESCU, Toader (2017)
Evenimentele și desfășurarea Revoluției din anii 1848/49 din Transilvania, le-au adus multe suferințe și pierderi românilor care locuiau în acest Mare Principat românesc, ce se găsea sub dublă ocupație: austriacă și ungurească. Dar revoluția, provocată de politica spoliatoare și jefuitoare, a cercurilor asupritoare din Austria, Ungaria și cercurile dominante din Transilvania asupra maselor populare și de lupta unor confesiuni religioase recunoscute de stat și privilegiate a adus multe pierderi și dominanților de toate categoriile. Desigur, marile suferințe le-au suportat păturile sociale și națiunile asuprite, românii, în cazul Transilvaniei. Intențiile cercurilor dominante ungurești și secuiești de a-i extermina pe români – dacă nu acceptau maghiarizarea – s-au soldat cu eșec.