COMUNICAREA ȘI DISCURSUL POLITIC ÎNTRE TEORIE ȘI PRACTICĂ - BRICIU, Arabela (2018)
Lucrarea de față reprezintă o incursiune academică în câmpul comunicării politicededicată atât studenților cât și practicienilor interesați de studiul acestui domeniu,urmărind câteva clarificări conceptuale importante pentru acest câmp de studiu șiimpactul acestora în practica politicii românești. Suportul teoretic al lucrării este extrasdin prima parte a tezei mele de doctorat „Comunicarea politică în cadrul dezbaterilorprezidențiale televizate din România postdecembristă”, lucrare coordonată de prof.dr. Daniela Rovența-Frumușani în cadrul Școlii doctorale a Facultății de Jurnalism șiȘtiințele Comunicării, Universitatea din București; lucrare susținută public în iulie 2016.Perspectiva de ansamblu se concentrează asupra comunicării politice ca procesdinamic de comunicare dintre actorii politici, care doresc să-și legitimeze și să-șireglementeze poziții de dominare socială în cadrul statului și simplii cetățeni, careau puterea de legitimare a dominației, deoarece în democrație puterea nu se mai poatestabili prin constrângere. Astfel, instrumentele și tehnicile de convingere și persuasiunea electoratului s-au rafinat și sunt din ce în ce mai subtile, comunicarea politicăorientându-se spre evoluția dar și revoluția mijloacelor și tehnicilor de transmitere ainformațiilor și mesajelor politice.