PROTOPOPIATELE ȘI PAROHIILE EPISCOPIEI CARANSEBEȘULUI. MICROMONOGRAFII - ALIC, Daniel (2018)
Necesităţile pastorale ale vremurilor pe care le traversăm reclamă o cât maiatentă şi cuprinzătoare cunoaştere a trecutului nostru bisericesc. În acord cu acestprincipiu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a iniţiat o serie de cercetăriasupra instituţiilor şi a personalităţilor bisericeşti, cercetări concretizate în volume cucaracter general sau local. Pe această linie de evidenţiere a modului în care BisericaOrtodoxă Română a coagulat în jurul ei societatea românească se înscrie şi Hotărâreanr 8.575/07.11.2011 prin care eparhiile Patriarhiei Române au fost responsabilizateîn scopul întocmirii unor micromonografii pentru protopopiatele şi parohiile dinsubordine, după un plan unitar.Volumul prezent, intitulat Protopopiatele şi parohiile Episcopiei Caransebeșului.Micromonografii, avându-l ca autor pe părintele profesor Daniel Alic, reprezintădeopotrivă o misiune îndeplinită şi o emblemă pentru Episcopia Caransebeşului.Este o lucrare complexă ce prezintă pe scurt fiecare unitate bisericească (cu excepţiamănăstirilor) din cuprinsul Eparhiei Banatului Montan.