RELAȚIA DINTRE ASOCIAȚIILE DE FORAMINIFERE FOSILE ȘI MEDIILE DEPOZIȚIONALE DIN NORDUL PÂNZEI DE TARCĂU (CARPAȚII ORIENTALI, ROMÂNIA) - BINDIU-HAITONIC, Raluca (2018)
Motivația de a studia asociaţiile de foraminifere fosile din nordul Pânzei deTarcău a pornit de la faptul că potențialul biostratigrafic și paleoambiental alacestora nu a fost suficient valorificat, studiile anterioare rezumându-se de multeori la caracterizarea generală a asociațiilor și la aspectele taxonomice. În acestecondiții, utilizând metode micropaleontologice și statistice, am dorit caracterizareaasociațiilor în relație cu mediile depoziționale, identificarea unor bioevenimente cupotențial de corelare stratigrafică și o caracterizare a evoluției bazinului desedimentare la nivel regional. Am studiat partea nordică a Pânzei de Tarcău (întreValea Sucevei în nord şi Valea Moldovei în sud) datorită potențialuluimicropaleontologic oferit de formațiunile turbiditice cretacic superior - paleogene.Analizele s-au concentrat cu prioritate spre caracterizarea cantitativă și calitativă aasociațiilor de foraminifere fosile, morfologie, taxonomie, biostratigrafie şipaleoecologie. Datele micropaleontologice au fost prelucrate statistic și corelate cutendința sedimentologică din sistemele turbiditice, pentru a avea o imagine maiclară despre distribuția în spațiu și evoluția în timp a parametrilor paleoambientali,sub influența fluctuațiilor de nivel marin, a aportului terigen și nutritiv. Deasemenea, am urmărit obținerea unor criterii de corelare cu aplicabilitate regionalăfăcând apel la bioevenimente deja cunoscute din alte zone geografice, care săpermită o mai bună înțelegere a etapelor și contextului în care a evoluat bazinul desedimentare.