ELEMI MATEMATIKA - KOVÁCS, Barna (2018)
Minden tudomány a megértetés gondjaival küzd. A megállapítások, tételek, de a feltevések isegyértelműek kell, hogy legyenek, a félreértés veszélye nélkül. A matematikában már rég áttértek aformális nyelvek használatára. Ezek a mesterséges nyelvek a beszélt nyelv logikailag fontos elemeittartalmazzák csupán, a félreértés veszélyét elkerülve.Egy matematikai szöveg alapeleme a kijelentés. Egy kijelentéstől elvárjuk, hogy azt az egyértelműenhamis vagy egyértelműen igaz osztályba tudjuk sorolni, azaz minden matematikai - és nem csakmatematikai! - kijelentéshez igazságértéket kapcsolunk. Ez utóbbi lehet igaz vagy hamis, amennyiben akijelentés tartalma igaz vagy hamis. Amennyiben ez a kapcsolás valamiért nem jöhet létre, akkor akijelentés sem nem hamis sem nem igaz. Az igaz kijelentések logikai értéke 1, a hamis kijelentéseklogikai értéke 0.