PREZENTAREA ŞI PRELUCRAREA DATELOR CERCETĂRII ȊN ȘTIINŢELE EDUCAŢIEI. Ghid pentru studenţi - MAGDAȘ, Ioana (2018)
DOI: https://doi.org/10.52257/978606370428În cercetările din Științele Educației, prezentarea şi prelucrarea statistică adatelor cercetării este esențială pentru a stabili dacă ipoteza cercetării seconfirmă sau nu, cât și pentru formularea concluziilor cercetării.Procesarea datelor cercetării este un proces laborios. Astfel, după ce datelecercetării sunt colectate, într-o primă etapă, ele sunt supuse unei prelucrăriprimare care constă în analizarea, gruparea, clasificarea etc. acestora. Aceastăanaliză va conduce la prezentarea datelor în tabele şi/sau reprezentări grafice(diagrame) adecvate necesităților cercetării. Transpunerea în diagrame a datelorstatistice constituie, în multe cazuri, un mijloc de studiu avantajos, deoareceoferă o imagine sintetică a fenomenelor studiate, înlesnește comparații întrefenomene, evidențiază caracteristicile lor (structuri, relații, tendințe, regularități)și, eventual, conduce la identificarea unor anomalii, erori sau omisiuni îndatele originale. Diagramele nu sunt destinate să înlocuiască tabelele statistice,ci să le completeze, făcându-le mai ușor de decodificat și de „lecturat”.