GESTIONAREA ȘI ANALIZA DATELOR CU SPSS ȘI PSPP. INTRODUCERE ÎN GESTIONAREA DATELOR STATISTICE CU SPSS ȘI PSPP, MENIURILE FILE, EDIT, VIEW, DATA ȘI TRANSFORM - MILLEA, Vlad-Zeno (2018)
Scopul acestei cărți este de a oferi celor interesați de analiza statistică a datelor, aflați laînceput de drum, un suport cât mai consistent pentru inițierea în utilizarea programului SPSS (cu olargă notorietate în lumea academică) precum și a soft-ului gratuit PSPP care tinde să devină oalternativă viabilă, putând înlocui multe dintre opțiunile oferite de SPSS. Am ales prezentarea înparalel a programelor deoarece modalitățile în care cele două soft-uri tratează datele statistice suntfoarte apropiate sau identice. Evident, prezentarea în paralel a vizat procedurile din SPSS care aufost dezvoltate și în PSPP, cel de-al doilea soft oferind mult mai puține variante de gestionare adatelor statistice în comparație cu primul. Mai facem o precizare: dacă pentru SPSS există ghiduri,manuale, etc., pentru PSPP, varianta gratuită care își propune să ofere modalități similare deprocesare a datelor, s-a scris foarte puțin atât în română cât și în engleză. Ca atare, în demersulnostru am pornit, de obicei, de la informațiile deținute despre funcționarea comenzilor și adiferitelor opțiuni din SPSS pe care, apoi, le-am verificat în PSPP (demers ușurat, în mare măsură,de faptul că PSPP, după cum am arătat deja, este replica gratuită a SPSS, chiar dacă e doar parțială).