DINCOLO DE EUROPA. Conferinţa de Pace de la Paris, 1947 - PĂUN, Nicolae; BĂDILĂ , Raluca (2018)
Istoria oferă analogii. O face adesea cu un substrat pedagogic. Tentaţia istoricului de a se apleca asupra lor vine tocmai din posibilitatea de a evidenţia diferenţele dintre episoade relativ similare. Primul și al Doilea Război Mondial constituie asemenea ocazii. În mare măsură, aceiaşi actori: Germania, Marea Britanie, Franţa, Rusia și Statele Unite, alături de cobeligeranţi în sisteme de alianţă, răscolesc geopolitica europeană și lasă în urmă mai mult ruine decât o cenuşă fertilă din care să renască o nouă societate. Secolul 20 este, în fond, un secol condensat la un război de 30 de ani, cu un intermezzo plin de speranţe, urmat de o competiţie globală între ceea ce istoria umanităţii încă nu mai văzuse: două superputeri.