Rolul imaginilor sfinte și cinstirea icoanelor în Bisericile Ortodoxe Orientale. Tradițiile Siriacă Ortodoxă, Coptă și Etiopiană - CHAILLOT, Christine (2018)
Dialogurile bilaterale pe care Biserica OrtodoxăRăsăriteană le are cu Bisericile neortodoxe și comunitățilecreștine au menirea de a le apropia pe acestea, de a seîmbogăți teologic unele pe celelalte, cu idealul neascunsde a ajunge la consens teologic și la unitatea de credință.Desigur, idealul este nobil și toți partenerii de dialog îlîmbrățișează. Dificultatea apare, însă, atunci când tradițiilediferite au opinii divergente pe teme comune, matriceaculturală punându-și amprenta pe modul de a face teologiedin comunități ecleziale aflate în dialog. Azi dialogurileecumenice au ajuns într-un impas, unele chestiuni teologicesupuse dezbaterii ecumenice, părând de nereconciliat.Spre exemplu, chestiunea hirotoniei femeii a făcut cadialogul bilateral dintre ortodocși și anglicani, de altfelfoarte promițător, să fie redus în intensitate. În aceeașitipologie se încadrează și dialogul ecumenic contemporanîn ceea ce privește chestiunile de morală, cum ar fiproblema comunității LGBT sau chestiunile legate debioetică (avort, eutanasie, transplant de organ ș.a.).