Vechiul Testament în scrierile bibliștilor ortodocși români. Ghid bibliografic - ŞOPTEREAN, Bogdan; PAŞCA-TUŞA, Stelian; BUD, Paula; CHIRILĂ, Ioan (2018)
Atunci când pătrunzi în câmpul studierii Cuvântului, când începi să cauțisă te hrănești din cuvintele nepieritoare ale Scripturilor, te situezi la începutulunui demers complex, solicitant și care aduce cu sine responsabilitateacunoașterii și a transmiterii mesajului lui Dumnezeu către acest veac. Ceeace ar trebui să ne caracterizeze pe această cale este o căutare a sensului care,odată revelat nouă și, apoi, asumat, devine izvor de luminare și mântuire,pentru noi și pentru cei din jurul nostru. În aceasta rezidă frumusețea, darși dificultateatoricărei abordări a textului scripturistic. Iată de ce, în mediulortodox, nu vorbim despre studiul biblic în termenii unei cercetări stricte,chiar dacă o astfel de inițiativă nu trebuie nicidecum privată de instrumentarulmetodologic/hermeneutic specific acestui tip de cercetare. În aceastăidee, părintele John Breck scria că astăzi se impune, în Biserica Ortodoxă,o redescoperire și o dezvoltare a unei hermeneutici biblice care să fie, pede-o parte, fidelă abordării duhovnicești a Părinților, dar, pe de altă parte,care să fie relevantă și convingătoare pentru lumea modernă1. Cuvintelesale subliniază, pe bună dreptate, nefirescul unei hermeneutici biblice lipsitede palierul căutărilor spirituale și chiar inutilitatea unei astfel de cercetăribiblice care nu ar avea forța de a transmite un mesaj autentic de mântuireomului contemporan. Dar, pe de altă parte, credibilitatea acestui mesaj vadepinde și de calitatea de necontestat din punct de vedere metodologic și desuportul argumentativ construit în sprijinul afirmațiilor formulate.