Arhivele Bistriţei Anul II, Fascicula 4 (8), Alexandru Vaida Voevod - BUTA, Mircea Gelu (2019)
Alexandru Vaida-Voevod a fost mai întâi o personalitate proeminentăa Transilvaniei natale pentru care a luptat cu neînfricare încalitate de membru al Partidului Național Român, încă din 1896 – dela vârsta de 24 de ani –, respectiv ca deputat în parlamentul de laBudapesta din 1906 până în 1918. A fost unul dintre iniţiatorii şi lideriiMarii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 carea proclamat unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. Vicepreşedinteal Guvernului Dirigent (Guvernul provizoriu), Vaida-Voevod afăcut parte din delegaţia care i-a remis Regelui Ferdinand I Actul Uniriide la 1 Decembrie 1918.