Secolul XX în sistemul educațional din România O perspectivă istorică - SION , Graţiela (2019)
Sensul cercetării istorice a educației se păstrează în liniimari cel menționat de G. G. Antonescu: „cunoașterea acesteievoluții (a pedagogiei trecutului) e necesară întregii noastreactivități pedagogice (...) întrucât pe de o parte ne ajută săevităm o mulțime de căi greșite în practică și principii eronate înteorie (...) iar pe de altă parte ne descoperă drumuri bune și nesugerează idei noi”.Afirmația profesorului Antonescu este o particularizare aprincipiului istorismului ca unul din cele mai generaleprincipii ale științei, conform căruia starea actuală și viitoare aunui obiect este determinată în mod semnificativ de starea satrecută, iar cercetarea succesiunii în timp a diferitelor stări aleunui obiect individual oferă o cheie pentru înțelegerea stăriisale actuale și a celor viitoare.