Abordări manageriale în serviciile sanitare - BAKRI, Camelia Lucia (2019)
Reforma sistemului de sănătate din țara noastră adeterminat tranziții majore în structura și funcționareaserviciilor de sănătate dar și în mentalitatea furnizorilor și autilizatorilor acestora.Asistența primară a stării de sănătate a populației,apanajul rețelei de Cabinete de Medicină de familie, a impustranziție și în managementul accesului spre servicii desănătate, atât pentru furnizori cât și pentru utilizatori.Formarea profesională prin specialitate și primariat,completată de educația medicală continuă a personalului careacordă servicii specializate la acest nivel, girează calitateaactului medical. Aspectele care fac diferența de percepere acalității serviciilor sunt apanajul activității manageriale dinsistemul de tip privat al asistenței primare, relațiilecontractuale și nivelul de educație civică și educație pentrusănătate a utilizatorilor.Prezenta lucrare este emanația unor nevoi resimțite șiexprimate de dezvoltare personală, a carierei și aantreprenoriatului, pe care medicul de familie trebuie să‐lrealizeze în condițiile concurențiale ale pieței reglementate aserviciilor de sănătate.