„Aceasta să o faceţi spre pomenirea Mea” (Lc. 22,19) - de la Binecuvântarea după cină (Birkat HaMazon) la Euharistia Bisericii - STREZA, Ciprian Ioan (2019)
Într-o modernitate a contrastelor puternice, a dezbinărilor profunde, a relativismul individualist, avalorizării excesive a vieţii biologice, considerată ca unica formă de împlinire a existenţei umane ce serezumă aproape exclusiv la planul material, într-o lume în care valorile spiritualităţii creştine sunt totmai contestate, Biserica este chemată la un nou tip de pastoraţie. Discursul ei misionar trebuie să fieunul viu, dinamic, relevant pentru omul contemporan, urmărind iniţierea lui în tainele vieţii viitoare şiîn gustarea din harul Împărăţiei Cerurilor. În acest sens, un rol major revine Teologiei, care estechemată la o ieşire din „captivitatea babilonică” a stereotipurilor, a limbajului sec, a rutinei şi a lipseide relevanţă pentru realităţile dure ale societăţii contemporane.