BLOGUL – spațiu virtual de învățare academică de tip colaborativ, sprijinită de calculator - CATALANO, Constantina Maria (2019)
Orientările educaționale actuale, cum sunt modelul constructivistal instruirii sau pedagogia interactivă, aduc tot mai mult în discuțieimportanța abordării unor strategii de includere a învățării colaborativeîn practica școlară curentă la toate nivelurile de învățământ, dinpreșcolaritate până la nivelul universitar.Viziunile, strategiile și practicile educaționale vizate de culturapostmodernă supun la provocări continue. Asistăm în prezent laschimbarea accentului în pedagogie, de la normativitate, la diversitate șiflexibilitate. Memorarea cunoștințelor face loc construcției acestora.Dirijarea cu strictețe a învățării este o opțiune abandonată în favoareaautonomiei învățării. Profesorul contemporan este un „formator”, nudoar un simplu „informator”.