Construcţia filmică a memoriei colective: ilegalişti şi Widerstandskämpfer în filmele de ficţiune din perioada comunistă - GYÖNGY, Antonela (2019)
Întrebarea privind construcția memoriei colective, modul în care societățile se raportează latrecut, ce fel de suporturi, instrumente și toposuri își construiesc în acest sens, ce actorisunt implicați și ce procese parcurg, implică aspecte ale imaginarului social, culturiipolitice sau sistemelor mediatice, necesitând deopotrivă o abordare transdisciplinară pentrua putea cuprinde pe cât posibil aria acestui subiect. Răspunsul la această întrebare nu seregăsește în lucrarea de față și constituie cu atât mai puțin un obiectiv al cercetării, cu câtse evită pretenția exhaustivității în abordarea memoriei colective.Cercetarea Construcţia filmică a memoriei colective. Ilegalişti şi Widerstandskämpfer înfilmele de ficţiune din perioada comunistă îşi propune abordarea doar a unui segment dinceea ce se înţelege prin construcţia socială a realităţii mediatice, se restrânge deopotrivăasupra unei comunităţi eterogene ale memoriei – luând în considerare preponderentdiscursurile „specialiştilor“ (Gedächtnisspezialisten)1 – și se limitează asupra filmului deficţiune şi toposurilor privind „ilegalistul“ şi „luptătorul comunist în rezistenţă“(kommunistischer Widerstandskämpfer) în perioada comunistă din România şi RepublicaDemocrată Germană.