Producția și consumul filmelor seriale în era digitală - BOCA, Paul (2019)
Popularizarea masivă a serviciilor video‐on‐demand (VoD) din ultimii ani, precumși a producțiilor originale create de aceste companii media a atras după sine o serie defenomene care transformă vizibil procesul de producție, distribuție și consum specificindustriei filmelor seriale. Distribuția digitală eliberează acest proces de constrângerilespecifice unei grile de programe lineare, maximizând libertatea creativă a echipei deproducție și făcând posibile noi comportamente de consum. În acest context, lucrarea defață explorează modelele narative recurente în filmele seriale create pentru distribuțiadigitală, dar și relația dintre distribuția producțiilor serializate prin servicii video‐ondemandși vizionarea în maraton.Capitolele teoretice ale studiului introduc conceptele necesare în înțelegereamultiplelor ramificații ale modelului de afaceri pus în practică de serviciile VoD și rezumăstadiul actual al cercetării din domeniu. Astfel, primele patru părți ale lucrării de fațădiscută aspecte precum principiile serializării în producția de televiziune, istoricultehnologiilor de distribuție care au precedat serviciile de streaming digital, mecanismele deproducție, distribuție și consum specifice acestor servicii, precum și caracteristicile narativeale filmelor seriale complexe în contextul evoluției mijloacelor tehnologice.