Bazele imaginii de film şi televiziune - CUREAN, Dan Radu (2019)
Trecerea de la o simplă pasiune/hobby la folosirea și exprimarea prin imaginiimpune completarea deprinderilor și informațiilor tehnice și cu o culturăvizuală fundamentală. De aici nevoia unui studiu cuprinzător și integrat caresă conexeze teorii ale imaginii și esteticii vizuale cu istoria mijloacelor de înregistratimagine și cu metode de operare ale aparatelor de filmat. Înregistrareaimaginilor solicită în primă instanță un cumul de cunoștințe tehnice.Acestea nu trebuie privite ca un scop în sine ci doar ca un suport și instrumentpentru exprimarea prin imagine. Demersul teoretic își propune să integrezeinformații într‐o ordine și manieră care să facă accesibilă deprindereaexprimării prin intermediul imaginilor. Scopul este înțelegerea atât a principiilorfizice/tehnice, cât și a celor estetic/artistice ce stau de fapt la baza creațieiși a comunicării audiovizuale.Volumul de față propune o selecție și o perspectivă ce pleacă de la o practicăconcretă de peste 30 de ani în peisajul audiovizual din România.