Epistola către Coloseni. Isagogie, comentariu și teologie - BENEA, Nicolae Olimpiu (2019)
Un comentariu științific la Epistola către Coloseni, care să sintetizeze rezultatele ultime din cercetarea biblică contemporană, nu avem în spațiul nou-testamentar românesc. Faptul că Epistola către Coloseni a fost şi a rămas o sursă majoră pentru dezbaterile şi disputele teologice ale bibliştilor și în contemporaneitate, care s-au focalizat tot mai mult pe scrierile Sf. Apostol Pavel, face din analiza ei un subiect tot mai necesar. Nu doar mesajul teologic al epistolei, focalizat pe imnul hristologic din Col 1,15-20, ci şi întrebările referitoare la relaţia literară cu celelalte epistole din corpusul paulin, în mod particular cu Epistola către Filimon şi Epistola către Efeseni, au fost subiectele multor conferinţe biblice de specialitate. O altă problemă îndelung dezbătută este cea a paternităţii epistolei, dar nu mai puțin este și cea a ereziei din Colose, care va fi determinat și scrierea epistolei.