Ghid pentru analiza statistică a datelor în cercetarea educațională. A guide for statistical analysis of data in the educational research - LAZĂR, Iuliana (2019)
Explorarea comportamentului uman, în diferite contexte educaționale,este mult mai complicată decât pare la prima vedere, datorită nivelului scăzut alreproductibilității datelor experimentale. Prin intermediul acestei cărți, ce completeazăliteratura de specialitate în domeniul Științele Educației, persoanele interesate deprezentarea în detaliu, din punct de vedere teoretic dar și practic, a fiecărei etapenecesare a fi abordate în cadrul unei cercetări educaționale ce investighează răspunsulunui grup țintă aflat sub influența unor variabile externe și moderatoare, vor reuși săaprofundeze cunoștințele teoretice aferente analizelor statistice univariate șimultivariate a datelor. Publicația este bilingvă (romană-engleză) și cuprinde 6 capitole,context, argument și bibliografie. Subiectele vizate au fost următoarele: selectareametodelor utilizate în cercetarea educațională, dezvoltarea și validarea unui instrumentde cercetare, noțiuni generale despre statistică descriptivă, teste comparative ale datelorordinale, descrierea analizelor factoriale – analize exploratorii, confirmatorii, modelareaprin ecuații de structură și de invarianță.