Tradiție şi Excelență. Școlile academice/de ştiință la Universitatea Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca (1581‐1872‐1919‐Prezent) - DAVID, Daniel (2019)
Orice universitate de mare valoare, prestigiu și performanță, detradiție humboldtiană, se validează în fața lumii prin cercetareaștiințifică. Acesta a fost crezul iluștrilor savanți care au fondatUniversitatea românească în 1919 – după modelele german,american și anglo‐saxon, altoite pe tradiția locală de la Iași șiBucurești, inspirată în secolul al XIX‐lea de exemplul francez – iarlegatul lor a rămas constant și actual până astăzi. Ei, fondatorii, auplănuit și creat primele institute integrate universității. Școlile decercetare ale acestei prestigioase instituții s‐au dezvoltat major înperioada interbelică, atingând vârfuri de nivel european și mondialîn speologie și biospeologie, psihologie experimentală și psihologiamuncii, medicină, fizică, chimie, istorie națională, istorie universală,studii clasice, limba și literatura română, folclor, drept, geografieetc. Multe dintre aceste domenii, dezvoltate după reîntemeiereainstituției ca școală superioară românească, au notabile antecedenteîn trecut, rădăcinile unora dintre ele mergând până la primafondare, în 1581.