Hogyan válhatunk profi programozókká? – Megoldott és kitűzött feladatok – - IONESCU, Klára; PĂTCAȘ , Csaba György (2020)
Versenyfeladatokat készíteni mindig komoly kihívás. A feladatkészítőnek feltétlenülismernie kell a válaszokat a következő kérdésekre: milyen céllal szervezikaz illető versenyt? Gépen vagy papíron, esetleg mindkettőn dolgoznak majda versenyzők? Mennyire magas/alacsony a jelentkezők színvonala? Kik, és milyenkörülmények között fogják az értékelést végezni?A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Kara néhányéve felvételi versenyt szervez az érettségi után azoknak, akik egyetemünk diákjaivászeretnének válni – vagyis „profi programozókká”. A felvételizőnek minda felvételi vizsgán, mind a tavasszal megrendezésre kerülő Matek –Infó versenyentöbb feladatot kell megoldania.Napjainkban a legtöbb informatikaverseny számítógépen történik. De mit lehettenni, ha 1700-nál több a jelentkező? Ráadásul, itt nem az arany-, ezüst-,bronzérmeseket keressük, hanem egy bizonyos tudásszint fölöttieket. De ez nemlehet egyszerűen az eddig tanult anyag visszakérdezése. Készségeket, képességeketés alkotó fantáziát szeretnénk felmérni. Szeretnénk tudni, hogy képes-e megfelelőenfigyelni, koncentrálni a versenyző? Rájön-e a kérdés lényegére, és így avalóban feltett kérdésre válaszol, nem pedig egy másikra? Tud-e logikusan gondolkodni?Felismeri több (javasolt) megoldás közül a helyeset? Kiemelt szerepetkap a modellezési feladat, amely az egyetlen, ahol a versenyzőnek algoritmust/programot kell írnia.