Dimensiuni paradigmatice ale procesului individuator - SOREA, Daniela (2020)
În prima jumătate a sec. XX în fizică s‐a produs o mutație pecare epistemologii o consideră paradigmatică. Fritjof Capra(2004) o pune în evidență ca trecere de la mecanicismulnewtonian la holismul mecanicii cuantice și al relativității. Etrecerea de la o reprezentare a lumii centrată pe cauzalitatelocală la una în care operează o cauzalitate globală. În universulindivizibil și dinamic pe care noua fizică îl descrie spațiul șitimpul și‐au schimbat proprietățile, iar existenţa materiei esteînlocuită cu tendinţe de existenţă exprimate ca probabilităţi.Natura funcționează ca reţea de conexiuni non‐locale întrepărţile întregului unitar. Realitatea care li dezvăluie fizicienilorla capătul demersurilor de explorare a lumii atomice șisubatomice e stranie și paradoxală. Poate cel mai greu degestionat e relația nouă dintre cercetător și obiectul cercetării pecare o impun articulările acestei realități.