Variabilitate climatică și efecte induse asupra utilizării terenurilor în Câmpia Română (Sectorul Jiu–Olt) - ROȘCA (VÎRTAN), Cristina Florina (2020)
Lucrarea este rezultatul uneicercetări cu profund caracter aplicativ și interdisciplinar în domeniul geografiei fizice, în general, și alclimatologiei, în special, pe de o partea, și Amenajarea și organizarea spațiului geografic, pe de altăparte, fiind focalizată pe influența rolului agenților meteo-climatici asupra vegetației naturale și aculturilor agricole. Pe baza numeroaselor tipuri de analiză calitativă, realizate pe teren, dar mai alescantitativă, realizată în laborator (analiza seriilor de timp ale variabilelor climatice, analiza imaginilorsatelitare etc.), doctoranda pune în evidență gradul de deteriorare a vegetației naturale și cultivate caurmare a existenței anumitor situații meteorologice pentru studiile de caz alese.Studiul prezentat poate fi considerat ca unul practic, de bază, în ceea ce privește evaluareadegradării vegetației sub impactul condițiilor de vreme și a tipului de sol puse în evidență cu ajutorulunei metodologii de analiză foarte bine alese. Lucrarea scoate în evidență utilitatea fiecărei metodefolosite, aceasta putându-se constitui într-un ghid practic de analiză complexă în domeniul Geografieifizice. Rezultatele obținute reprezintă o contribuție extrem de importantă la literatura științifică dindomeniu, datorită faptului că validează, pentru regiunea analizată, utilizarea valorilor de temperaturăobținute indirect pentru arealele pentru care nu există măsurători directe.