Strategii de colaborare între companii. Contribuții privind creșterea performanțelor relaționate cu productivitatea și inovarea - LEHENE, Cosmin Florin (2020)
Prima întrebare care probabil vă trece prin minte în clipa în care începeți să consultațiaceastă lucrare și sunteți student, profesor sau manager al unei companii esteurmătoarea: De ce ar trebui o companie să colaboreze? Cum va adăuga valoare aceastăcolaborare companiei mele? Nu ar fi mai bine dacă ne-am dezvolta intern și am obținesinguri toate aceste beneficii despre care se discută în această lucrare? Ar fi mai bine,bineînțeles! Însă, chestiunea este că nu întotdeauna dezvoltarea internă este posibilă (înspecial din lipsa resurselor și a competențelor necesare). Pe de altă parte, nu toatecompaniile au resursele financiare necesare pentru a cumpăra o altă companie. În plus,după cum vom vedea ulterior prin intermediul unui exemplu practic, companiaparteneră poate să nu fie dispusă să își vândă afacerea. Multe dintre motivele pentrucare o companie este indicat să participe în colaborări strategice și să își dezvoltecompetențele și abilitățile pentru colaborare sunt discutate pe larg în capitolul întâi.