Munții Silvaniei. Studiu de geomorfologie comparată și integrată - BOGDAN, Corina (2020)
Munţii Silvaniei ca şi catenă colizională alpină, reprezintă o fascinantă şi o controversatăentitate geomorfologică, formată pe parcursul, ciclurilor termotectonice hercinic şi alpin, pe diferitenivele de integrare, astfel în structura lor se disting amprentele unei „paleogeomorfologiihercinice”sub forma unor resturi varistice integrate structurii de pânze alpine ale Apusenidelor,caracterizate de un metamorfism eclogitic de vârstră varistică, dar reluate în ciclul termotectonicalpin. Din ea ramân doar unele reminescenţe sub forma acestor nuclee cristaline insolite, respectivinsulele de şisturi cristaline” în partea de nord-vest a Depresiunii Transilvaniei, în aria ocupată de,Ridicarea Şimleu/Centura Cretacică a Munţilor Silvaniei în geologie, Jugul Intracarpatic înGeografia Fizică.