Caiete de Dogmatică, vol. I. Arhitectonică și apofatism - MOȘ, Grigore-Dinu; OCTAVIAN, Florin (2020)
Care este sensul negației apofatice? În viziunea Sfântului Dionisie Areopagitulcred că trebuie să-l intuim la confl uența a trei termeni suprainteligibili2 preciși:alteritatea, transcendența și excesul (infi nitatea). Pentru a înțelege corectapofatismul Sfântului Dionisie, acești trei termeni trebuie gândiți într-o solidaritateontologică. Dintre aceștia, ultimul termen, care exprimă excesul, maximitateasau infi nitatea absolută, este cel care ne arată că transcendența și alteritatealui Dumnezeu în raport cu creația nu au nimic privativ, ba chiar exclud oriceprivație, orice negație în plan ontologic. Dacă separăm acest sens infi nit afi rmatival excesului sau maximității de cele ale alterității și transcendenței, acestea dinurmă rămân fi e negative, fi e suspendate la egală distanță între afi rmație șinegație, și nu mai putem distinge apofatismul dionisian de cel neoplatonic (caresepară Unul de Ființă) sau de cel budist (nirvana).