Ascultarea credinței, Volumul V, Exegeze la pericope din Epistola către evrei și epistolele sobornicești – zilele de vineri din perioada Octoihului (XXIX‐XXXV) și sâmbetele Triodului - BENEA, Nicolae Olimpiu (2020)
Contextul pericopei, Evrei 7,11-28, mută centrul de greutatede pe persoana lui Melchisedec, pe preoţia “după rânduiala luiMelchisedec”, menţionată în Ps. 109, în confruntare cu preoţialevitică. Acest context se poate împărţi în două părţi: prima (7,11-19)insistă asupra raportului de diferenţă dintre cele două preoţii şivalorifică două expresii ale Ps. 109: “după rânduiala lui Melchisedec”şi “în veac”; a doua parte (7,20-28) insistă asupra raportului desuperioritate şi atrage atenţia asupra jurământului lui Dumnezeu,menţionat în Psalm şi apoi, din nou, asupra expresiei “în veac”.