100 de ani de experiență didactică românească la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca - PRODEA, Cosmin; ALBULESCU, Mirela (2020)
Încheierea Primului Război Mondial a adus cu sine profundetransformări la nivel național, social, economic și cultural.Desăvârșirea unității naționale românești prin actul de la 1 decembrie1918 a deschis calea unor profunde prefaceri, între care și aceea a uneidezvoltări educaționale superioare. Se puneau bazele primeiuniversități românești la Cluj în 1918. Profesorul Sextil Pușcariu, unuldintre pionierii fondatori ai Universității, într‐un discurs de mareimpact, adevărat manifest cu privire la rolul și locul universității,afirma: „Menirea principală a universității este și va trebui sărămână cea de școală superioară care are să pregăteascăgenerațiile viitoare de muncitori intelectuali, cultivândînvățământul clasic. Universitatea nu are voie însă să serestrângă la activitatea aceasta școlară, mai mult reproductivă, ciea are și misiunea de a fi un lăcaș al cercetărilor originale.Universitatea românească, cel puțin pentru un șir de ani, pânăcând vom avea și noi, ca popoarele cu o cultură veche, o pleiadăde învățați în afară de cadrele universitare, mai are o a treiadatorie de îndeplinit, cea de popularizare a științei”.