Arhivele Bistriței anul V, fascicula 2(16) Județul Năsăud în perioada administrației militare sovietice - BUTA, Mircea Gelu (2020)
Ocupația sovietică a României, respectiv a orașului Bistrița, sereferă la ocuparea acestui teritoriului de către trupele Armatei Roșii,pe durata ofensivei din anul 1944 de pe Frontul de Răsărit din Al DoileaRăzboi Mondial, situație care a fost menținută până în anul 1958. Parteade nord-est a Moldovei a fost ocupată pe durata luptelor din luna Maipână în luna august 1944, România fiind în acel moment, în continuare,aliată cu Germania nazistă.La 23 august 1944, Regele Mihai a anunțat că România înceteazăunilateral toate acțiunile împotriva forțelor aliate.Potrivit punctului1 din Convenția de Armistițiu, România ieșea din războiul contra URSSși a Națiunilor Unite și se alătura efortului de război aliat cu 12 divizii,pentru „refacerea independenței și a suveranității.”