Elemente de banking 1 Anatomie bancară - ZOICAȘ-IENCIU, Adrian (2020)
În termeni microeconomici, intermediarii sunt agenți care realizeazăconexiunea între cererea şi oferta din cadrul unei piețe. În particular,intermediarii financiari asigură interfața între cererea şi oferta de capitalpe termen scurt şi lung. Între cererea și oferta de capital este asigurată oconexiune eficientă atunci când costurile de tranzacționare pe caretrebuie să le plătească un participant pe piața financiară sunt minime.În mod tradițional, economiile populației și disponibilitățile băneștipe termen scurt ale firmelor s-au regăsit în marea lor majoritate înconturi curente și depozite bancare. Cu toate acestea, începând cuperioada anilor 1980, în competiția pentru atragerea acestor resurse dineconomie au intrat noi instituții şi intermediari financiari. Instituțiifinanciare precum fondurile de investiții sau firmele de asigurări au intratindirect în sfera bancară oferind soluții noi de plasare a economiilor, curandamente mai ridicate decât cele ale depozitelor bancare.