Biserica Ortodoxă și provocările viitorului - BRUDIU, Răzvan; HIMCINSCHI, Mihai (2020)
Dintr-o perspectivă misionară strict obiectivă, lucrareaBisericii este legată de timpul prezent, deși există și o istoriea misiunilor. Misiunea în istorie, ca spațiu temporal, are cascop imediat aspecte ale revelației dumnezeiești legate de lămurirea,verificarea și încadrarea conținutului soteriologicîn contextul vremii și în sufletul credincioșilor. Propriu-zis,este vorba de centralizarea tuturor preocupărilor spiritual-umane pe Adevărul revelat în Persoana divino-umană aMântuitorului Iisus Hristos. Ca imperativ misionar și empiric,Adevărul Întrupat în istorie și propovăduit prin misiunetrebuie înțeles și trăit în mod plenar în Biserica și societateaactuală.