Propedeutica limbajului teatral nonverbal în arta actorului - BACS, Miklos (2020)
Comunicarea teatrală este un proces complex, stratificat după logica dublăriiinterlocutorilor. Teatrul, citând expresia reuşită a lui Ivo Osolsobě,este un proces comunicaţional realizat prin comunicarea comunicării.1 Comunicareadintre scenă şi sală, dintre creatorii colectivi (scriitorul, regizorul,scenograful, actorii etc.) şi public se realizează prin comunicarea careare loc în spaţiul dramatic între personajele ludice. Oricum, comunicarea cupublicul se realizează indirect, mijlocit prin comunicarea partenerilor. Existădesigur aparteuri, enunţuri adresate direct publicului, „fără ştirea partenerului”şi, mai ales în comedia clasică, se cunoaşte un sistem întreg deenigme construite prin distribuirea inegală a informaţiei printre personajelescenice şi public. Totodată experimentele scenice din ultimul secol teatralau pus în circulaţie formule noi pentru comunicarea directă cu publicul.Totuşi, ceea ce caracterizează comunicarea teatrală constă în desfăşurarea eimijlocită, indirectă: comunicarea între scenă şi sală se face prin comunicareamai mult sau mai puţin organică dintre personajele scenice.