Mentorat și coaching în educație - STAN, Cornelia (2020)
Sprijinirea specialiștilor în domeniul formării elevilor sau studențilorpentru o inserție socio‐profesională optimă reprezintă un obiectiv alprofesionalizării. De multe ori, activitățile educaționale au fost criticate cuprivire la lipsa de consistență în ceea ce privește pregătirea teoretică și maiales practică, a viitorilor angajați pe piața muncii, motiv pentru care înultimul timp s‐au accentuat demersurile de identificare de noi strategii delucru în școală, astfel încât absolvenții să fie mai bine pregătiți să facă fațăprovocărilor profesionale ale unei societăți moderne și complexe. În acestsens se au în vedere forme de învățare și de formare mediate de o terțăparte (R. Wittorski, 2007), care poate fi reprezentată de un mentor, un coach,un consilier sau chiar un tutore, în funcție de obiectivele urmărite și deviziunea instituțiilor educaționale care se preocupă de pregătirea viitoareiforțe de muncă, sau a organizației în care se efectuează stagii de practicăprofesională ale elevilor/ studenților ori care organizează programe pentruangajații debutanți.