Cateheze pentru cei botezați - VIDICAN-MANCI, Liviu (2020)
Kerygma evanghelică a însoțit misiunea Apostolilorîncă de la început și stă la baza nașterii Bisericiica „eveniment al L(l)ogosului”, așezată înainte de„înrolarea” în viața acesteia prin botezul în numele luiDumnezeu Treime. Sfârșitul Evangheliei după Mateicuprinde cuvântul testamentar al lui Hristos cu referirela necesitatea proclamării: „Drept aceea, mergând,învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatăluiși al Fiului și al Sfântului Duh, învăţându-le să păzeascătoate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt întoate zilele, până la sfârșitul veacului” (Matei 28, 19-20).Poporul asculta cuvântul plin de Duh al Apostolilorși primea botezul, născându-se Biserici, comunități decredință și euharistice, cu episcopi, preoți și diaconi.Viața Bisericii avea în vedere inițierea în învățăturaApostolilor, jertfa euharistică, rugăciunea și viața încomun (koinonia): „Și stăruiau în învăţătura apostolilorși în împărtășire, în frângerea pâinii și în rugăciuni”(Faptele Apostolilor 2, 42).