Bazinul morfohidrografic al Marei Studiu de geografie integrată, din perspectiva emergetică - BUMBAK, Silviu Vasile (2020)
Examinarea literaturii de specialitate din ultimii ani, în special a celei consacrateorganizării spațiului geografic au scos în evidență caracterul pragmatic al abordărilor privindstudiul entităților teritoriale de diferite tipuri și ordine de mărime (Aspinal et al., 2000, Petrea,2002, 2005, Blancher et al., 2006, Pulselli et al., 2008, Nourry, 2008, Ianoș et al., 2000, 2009,Pulselli, 2010, Boggia et al., 2010, Bastianoni et al., 2011, Pulselli et al., 2011, Schaldach etal., 2011 Vogel, 2012, Iojă et al., 2014, Morandi et al., 2014, Lambert et al., 2014, Tudor etal., 2014 etc.). Demersul inițial a fost întreprins într-o primă etapă de căutări ale unor direcțiiactuale în cercetarea geografică integrată, în special în privința identificării acelor elementede noutate și inovație metodologică, care să se încadreze într-un mod cât se poate de pertinentcriteriilor cercetării geografice pe considerente sistemice. Rezultatele obținute prin cercetăriîn urma confruntării multor geografi cu realitatea complexă a faptelor geografice, integratestructural și funcțional, ce trebuie să aibă ca finalitate “înțelegerea proprietăților emergente șisinergice ce apar în evoluția lor sistemică” (Petrea, 2002), evidențiază avantajele practice aleunei abordări de orientare sistemică în geografie.