Românii ortodocși din America. Documente. Vol. II - GÂRDAN, Gabriel-Viorel (2020)
Perioada din istoria comunităților de români emigrați peste Oceanpe care documentele din acest volum o ilustrează stă, din punctde vedere social, sub semnul unor transformări identitare evidente.Comunitatea românilor a cunoscut un proces accentuat de americanizare.Pentru a putea înțelege evoluția istoriei ecleziale a grupuluiromânilor‑americani consider că este necesar să facem o periodizarea evoluției identitare a acestui grup, întrucât „fiecare val de imigranțiromâni a avut trăsături distincte și mentalități proprii” iar acestea au influențat în mod hotărâtor evoluția vieții și instituțiilorbisericești. Istoria românilor‑americani a cunoscut mai multe etapede referință: generația „mia și drumul” (1895‑1924), etapa deveniriiîntru români‑americani (1924‑1948), etapa exilului anticomunist(1948‑1989) și etapa cantitativă (1989 – până în prezent). Primeledouă perioade merită în contextul publicării acestor documente câtevaprecizări suplimentare.